fredag 3 mars 2006

Napalm, tortyr och psykvård

The Journal of American Medical Association (JAMA) har i dagarna publicerat en studie som avslöjar ännu en brutal sida av det amerikanska krigståget i Mellanöstern.

Studien har kartlagt den mentala ohälsan bland de amerikanska soldaterna hemkomna från Afghanistan och Irak och resultaten pekar på personliga tragedier. I studien ingick soldater i den amerikanska armén och marinen placerade i Mellanöstern mellan 1 maj 2003 och 30 april 2004, alltså det första året av Irak-kriget, innan det irakiska motståndet hunnit formera sig. Sammanlagt har mer än 300 000 soldater ingått i studien; 16 318 som var med i Opertation Enduring Freedom i Afghanistan, 222 620 från Operation Iraqi Freedom och 64 967 soldater förlagda på annat håll. Med andra är detta en gedigen studie med ett bra underlag. Studiens mål beskrivs som nedan
To determine the relationship between combat deployment and mental health care use during the first year after return and to assess the lessons learned from the postdeployment mental health screening effort, particularly the correlation between the screening results, actual use of mental health services, and attrition from military service.

Och resultaten är slående men inte helt överraskande med tanke på rapporteringen från Irak och Afghanistan; tortyren, trakasserierna, de demolerade städerna - som tex Falluja.

Nästan var femte soldat hemkommen från Irak och var tionde hemkommen från Afghanistan lider av psykiska besvär av olika grad.

Jag skrev om detta redan i somras och rapporterna bekräftar varandra. Jag skrev också om det hav av narkotika som finns i de amerikanska förläggningarna och hur de som diagnostiserats med psykiska sjukdomar ändå skickas tillbaka till krigsområdet för ytterligare tjänstgöring. Det finns också rapporter om att malariamedicienen Lariam gavs ut till de värnpliktiga, med hallucinationer som följd.

Kriget i Irak har många offer. Den amerikanska arbetarklassen - främst ungdomarna som rekryteras redan i gymnasiet till att offra sina liv för det amerikanska storföretagens företrädare, hökarna i Vita huset - men förstås det irakiska och afghanska folket som ser sina land förnedras, torteras, brännas. Ett tankeexperiment är att försöka föreställa sig den "mentala hälsa" hos befolkningen - mamman och pappan som förlorat sitt barn, barnet sett mamma och/eller pappa torteras, våldtas och skjutas av ockupationsmakten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej thaher. Ville bara säga att du ser ut precis som en palestinsk självmordsbombare, och det är du också. Du måste vara Hamas representant i Sverige. Vad fan gör du i sverige egentligen? Dra till ditt jävla palestina och spräng ihjäl dig.