tisdag 28 mars 2006

Invandrare är kapitalister

Ja, det är sant. I alla fall om man ska tro Sakine Madon, som sitter i förbundsstyrelsen för LUF (liberala ungdomsförbundet, alltså). Påståendet kommer från hennes blogg och sker i samma veva som hon försöker reflektera över en timbro-rapport med titeln "Välkommen till Sverige". Rapporten har "kartlagt" SFI-undervisningen och kommit fram till att den är präglad av en viss politisk ideologi - SFI-undervisningen droppar av fet, oljig socialdemokrati. Usch!

Rapporten är i sig ganska komisk. Som vanligt är det borgerlig pajkastning i sin renaset form som vi läser om. Speciellt inledningen är läsvärd. Några frågeställningar presenteras som i sig är anmärkningsvärda, i synnerhet när de kommer från den borgerliga tankesmedjornas kronjuvel och dess intelligentia:
Hur kommer det sig att en offentlig myndighet väljer att beskriva Sveriges historia med så tydlig politisk slagsida? Varför står det inte att det främstvar liberaler som drev rösträttsfrågan?
Det känns förstås alltid hårt när man inte får "cred" för vad man har åtadkommit. Det är därför alla liberaler har gaddat ihop sig med föredetta abortmotståndare och ett parti vars ungdomsförbund man fick förkasta pga nazisympatier - för att få erkännande för vad de har uppnått. Rösträtten och stödet till Pinochet.

Rapporten fortsätter och kommer fram till slutsatser - eller?

Långa maktinnehav får effekter på det offentliga, både när det gäller myndigheters agerande och hur det offentliga samtalet förs. Uppfattningar om vad som är neutralt förskjuts i maktens riktning. Det sker på minst två sätt. Dels styr regeringen direkt
över offentliga myndigheter, genom regleringsbrev och olika uppdrag. Det är både sunt och naturligt att folkflertalets vilja får effekter i myndigheternas arbete. Som vi nämnde i inledningen finns det heller ingen anledning att tro att innehållet i kurslitteraturen i SFI-undervisningen är utsatt för direkt politisk kontroll.
OK. Det är väl inte helt förvånande att en regering också styr departement och myndigheter. Det är både "sunt och naturligt" så att säga. Men vänta...
Men det sker också en mer subtil påverkan på sådant som utgångspunkter för och verklighetsbeskrivning i myndigheternas arbete. I Sverige har dessa tendenser varit särskilt starka. Det socialdemokratiska maktinnehavet är till sin tidslängd unikt bland demokratiska stater och det har skett en mycket stark sammanblandning mellan det socialdemokratiska partiet och offentliga myndigheter. Vidare spelar LO en starkare roll än sin motsvarighet i något annat demokratiskt land. Resultatet blir en ideologisk förskjutning som sedan sipprar ut i samhället i stort. SFI-undervisningen är bevisligeninte immun från denna påverkan.
Socialdemokratins långa maktinnehav och LO:s existens är alltså problemen. Jag är inte förvånad Det är ju ändå Timbro, näringslivets egen tankesmedj, som "tänker" högt. Men kan någon visa hur rapporten kopplar dessa två till SFI-undervisningen. Att konstatera att den inte är "immun" räcker liksom inte - rapporten är ändå skriven av människor som antingen paddlar kanot i Cambridge, har fil kand i språk eller "bara" jobbar vid en tankesmedja. Lite empiri tack!

Och så Sakine:
De flesta invandrare är kapitalister, agerar som kapitalister och förblir kapitalister, punkt.
När en läsare uppenbarligen inte hänger med i hennes resonemang, skriver hon:
De (författarna av rapporten. min anm) skymtar den syn på invandrare som många socialister har.
Liberalerna har fått paranoia. Överallt dessa socialister, kommunister och invandrarpack. Något måste göras. I bakgrunden av detta blir folkpartiets förslag naturliga - eller i alla fall logiska följder av en människofientlig världsbild med starka inslag av rasism och klassförakt.

Eller vad sägs om denna kommentar från Madon:
SFI är för vuxna människor och blir hjärntvättade på SFI-kursen som går ut på att käka turkfrön med landsmän.
Nu när vi pratar om undervisning och undervisningslitteraturen kan man ju fråga sig hur många rader som ägnas åt arbetarklassen eller bondesamhällets bärande bas. En annan fråga, hur framställs dagens invandrare i grundskolans kurslitteratur?

Jag ber att få återkomma i ämnet.

17 kommentarer:

sakine sa...

Hejsan,

En kompis länkade hit. Kul att du läser min blogg.

Har själv inte läst hela rapporten, men det var å andra sidan inte den jag kommenterade i första hand. Jag kommenterade reaktionerna.

Reaktionerna andas samma offersyn på invandrare som jag antar att du själv delar, d v s en vänstersyn.

Den delar jag inte. Inget nytt med andra ord. Välkommen att maila om du har frågor, jag hinner inte hålla koll på mindre bloggar. I synnerhet inte bloggar utan substans.

Saga Rosén sa...

SFI är snarare en invandrarfälla än hjälp till invandrare. Hur vill du lösa problematiken med att allt färre invandrare kan slå sig in på arbetsmarknaden i Sverige?

Anonym sa...

Thaher kochoolo har en tendens att lacka till på oss när vi förklarar för honom och hans kommunister vad problemen i Sverige är och vilka som legat bakom dem.

Ghalbet nagire......

Unknown sa...

OK, på begäran kommer mina förslag:

Steg 1. Se till att högeralliansen inte kommer till makten

Steg 2. Bygga ut den offentliga, gemensamt ägda sektorn. 200 000 nya jobb!

Steg 3. Införa straff för arbetsgivare som diskriminerar på basis av kön, sexuell läggning eller etnicitet.

Steg 4. Förbjuda etableringa av privata aktörer där de gör vinst på människors grundläggande behov. Med andra ord inga privatskolor,inga privata bostadsbolag, inga privata vårdföretag, inga privata företag som sköter kollektivtrafik (inkl tåg)osv.

Steg 5. Tillåta invandrare att flytta var dem vill, med möjlighet för statligt stöd då de söker sig till områden där bostäderna är dyrare. Inga svenskar (eller invandrare för den delen)ska kunna låsa in sig i områden exklusiva för höginkomsstagare.

Steg 6. Fördjupa och stärka kollektivavtal. Lagfästa rätten till heltidsanställningar. Förbud mot alla otrygga anställningsformer, med branschspecifika undantag, tex Handels (extrapersonal under olika säsonger).

Steg 7. Kvotering av ungdomar med arbetarbakgrund i högre utbildningar vid högskolor och universitet.

Steg 8. Höj kvinnors löner!

Listan kan bli lång...Besök gärna igen för mer radikala samhällsförändringar!

sakine sa...

Pelaseyed, du verkar ha en hel del vänsterförslag och det är ju bra att du tar ställning för olika saker. Det jag däremot inte förstår är...ta det här med 200.000 nya jobb, varför drar ni inte till med 1,5 miljoner nya jobb och utplånar all arbetslöshet? Med er logik borde det fungera.

I vilket fall som helst, finns ngn särskild fråga om det jag skriver/tycker finns jag alltid på sakine@liberal.se

(Kan vara bra för även andra vänstermänniskor att veta. Om man nu är intresserad av en debatt och inte bara kommunistiskt ryggdunkande.)

Ciao!

Unknown sa...

Invandrarpack - var fick du det ifrån?

Se här:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=554&a=515665

Anonym sa...

"Välkommen att maila om du har frågor, jag hinner inte hålla koll på mindre bloggar. I synnerhet inte bloggar utan substans."

Läs meningen ovan ett par gånger och fundera på det ett tag. Kolla sen vem som skrev den bland kommentarerna på denna blogg. Gå därefter till personens egen blogg och notera där att hon länkar till denna blogg och tycker att allt är riktigt festligt.

Jag tycker bara att det är väl värt att fundera en stund över.

Anonym sa...

För det första tycker jag det är underligt att så gott som ingen tar upp just det här att ett långt maktinnehav påverkar hela samhället. Det samhälle vi har är en produkt av socialdemokratiskt styre i över 60 år.

Så till dina förslag:
”Steg 1. Se till att högeralliansen inte kommer till makten”
Varför skulle det innebära några stora förändringar om vänsteralliansen sitter kvar? Det är ju ni som har och har haft makten, och sossarna har ju innehaft makten sen 1940-talet, med små korta avbrott. Varför agerar ni som om ni satt i opposition?

”Steg 2. Bygga ut den offentliga, gemensamt ägda sektorn. 200 000 nya jobb!”
Hur ska det finansieras? Beskattning av ”de rika”? Ledsen, men det skulle inte räcka. Däremot lär det nog medföra att världens högst beskattade låginkomsttagare skulle få ännu högre skatter.

”Steg 3. Införa straff för arbetsgivare som diskriminerar på basis av kön, sexuell läggning eller etnicitet.”
Vi har redan lagar mot diskriminering och de bör tillämpas.

”Steg 4. Förbjuda etableringa av privata aktörer där de gör vinst på människors grundläggande behov. Med andra ord inga privatskolor,inga privata bostadsbolag, inga privata vårdföretag, inga privata företag som sköter kollektivtrafik (inkl tåg)osv.”
Det här är ett verkligt stort pedagogiskt problem för vänstern. Vad är människors grundläggande behov? Mat? Tydligen inte, för ni kräver inte förstatligande av jordbruket, livsmedelsindustrin och livsmedelsbutikerna.

”Steg 5. Tillåta invandrare att flytta var dem vill, med möjlighet för statligt stöd då de söker sig till områden där bostäderna är dyrare. Inga svenskar (eller invandrare för den delen)ska kunna låsa in sig i områden exklusiva för höginkomsstagare.”
Hur ska det rent praktiskt gå till och hur ska vi definiera de ”invandrare” som skulle vara berättigade till detta statliga stöd? Första, andra, tredje, fjärde generationen o.s.v?
För att undvika ”inlåsning” ska vi tvångsförflytta folk?

”Steg 6. Fördjupa och stärka kollektivavtal. Lagfästa rätten till heltidsanställningar. Förbud mot alla otrygga anställningsformer, med branschspecifika undantag, tex Handels (extrapersonal under olika säsonger).”
Ja, och öka utestängningen av dem som inte har arbete. De som har skall varda givet, som det står i bibeln.

”Steg 7. Kvotering av ungdomar med arbetarbakgrund i högre utbildningar vid högskolor och universitet.”
Kvotering är för mig alltid den sämsta lösningen, eftersom det kan skapa konflikter. En del kan känna sig utpekade som ”sämre”, och andra kan känna sig orättvist behandlade om de inte kommer in på en utbildning trots höga betyg. Generella problem ska man försöka lösa med generella metoder, inte med metoder som innebär att man behandlar individer olika.

”Steg 8. Höj kvinnors löner!”
Talar du om ett generellt påslag? Vajert! Nej, jag ska inte vara ironisk. Jag förmodar att du menar att lönerna i kvinnodominerade yrken ska höjas. Men då stöter vi på problemet i steg 4. Finns det bara en arbetsgivare blir arbetstagarens ställning mycket svag. Det är orsaken till de låga kvinnolönerna.
Majsan

Anonym sa...

Jag har en fråga om ditt steg nr 4.
Ska det vara ok för privata aktörer att göra vinst på att t ex producera läromedel till skolor, bygga bostäder, tillverka mediciner och rullstolar, tillverka tåg? Är det ok för privata aktörer att göra vinst på att förädla något som syftar till att bli en produkt som används för människors grundläggande behov?
Om du inte tycker det så kan du väl presentera en lösning på detta (en lösning som inte redan testats och misslyckats).

Malin Strid sa...

"Steg 1: Se till att högeralliansen inte kommer till makten"

Det är ju bara hur kul som helst.

Lösningen på Sveriges problem är alltså att se till att de som inte har regerat Sverige i 67 av de senaste 84 åren inte ska få göra det de närmaste fyra heller...

Anonym sa...

”Steg 5. Tillåta invandrare att flytta var dem vill, med möjlighet för statligt stöd då de söker sig till områden där bostäderna är dyrare. Inga svenskar (eller invandrare för den delen)ska kunna låsa in sig i områden exklusiva för höginkomsstagare.”


Hur ska det rent praktiskt gå till och hur ska vi definiera de ”invandrare” som skulle vara berättigade till detta statliga stöd? Första, andra, tredje, fjärde generationen o.s.v?
För att undvika ”inlåsning” ska vi tvångsförflytta folk?

Har du läst Staffan Skotts bok "Aldrig mer" förstår du att det är exakt tvångsförflyttning kommunisterna menar. Just begreppet tvångsförflyttning är ett begrepp som dessa röda diktatursvurmare inte vill förknippas med längre. Dock har Pelaseyed nu införlivat det i den brunröda rörelsen.

Unknown sa...

Det handlar inte så mycket om att tvångsförflytta långinkomsttagare (och därmed majoriteten av oss invandrare) utan att, som det populärt, heter "röka ut överklassen"!

Enkelt!

Anonym sa...

Pelaseyed, jag tycker nog att du får förklara dig lite bättre.
Det är din blogg och det är ju du som får bre ut dig.
Har du några svar på kritiken av dina punkter?
Majsan

sakine sa...

Tuomo, jag har egentligen inte tid :-)

Men när det blir lite rull på vänsterfolket kan jag inte låta bli att le lite. Sen visste jag inte att blogginnehavaren på detta ställe var en aktiv ungvänstrare när jag skrev första inlägget.

Anonym sa...

"Sen visste jag inte att blogginnehavaren på detta ställe var en aktiv ungvänstrare när jag skrev första inlägget."

Och?

Anna Herdy sa...

alla dom här inläggen är så roliga att läsa.

sakine sa...

Tuomo, det är ett extra kul sammanträffande.

Allt som allt:
Det är intressant att ta del av vänsterperspektiv/andra perspektiv på saker och ting. Eftersom flertalet vänsterpartister är livrädda/oförskämda IRL är det lättare att nå er på nätet. Däremot är orkar jag inte ödsla tid på att läsa helt meningslösa bloggar och ihopklippta "citat". Så, blogga på, och referera hur mycket ni vill till mig. Finns frågor finns jag alltid på mail som sagt. Ciao,