måndag 14 november 2005

Sarkozy sätter Frankrike i brand

Händelserna i Paris-förorten Clichy-sous-Bois, där de två ungdomarna Bouna Traore och Zyed Benna dog i samband med franska kravallpolisens framfart, är det fruktansvärda beviset för den franska regeringens rasistiska och nyliberala politik. Nicolas Sarkozy har under de senaste dagarna tagit varje givet tillfälle i akt för att hetsa mot Frankrikes svarta och nordafrikaner. Genom att förklara "skoningslöst krig" mot "slöddret", som Sarkozy kallat invånarna i storstädernas allt mer utarmade förorter, har han gett uttryck för samma politik som den högerextreme Le Pen och hans rasistiska parti Front National. Front National, med en ledare som personligen torterat algerier under 50-talets ockupation, ställde krav på mer repressiva metoder i landets förorter. I och med polisens rasistiska agerande de senaste veckorna har den franska regeringen tillmötesgått kraven. Med nedskärningar i välfärden, begränsad invandring och allt hårdare tag mot de sociala problemen gör Sarkozy och Le Pen gemensam sak i att hålla de socialt utslagna på mattan.

Läs hela>>

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har sett Sarkozy prata, och jag såg bara att han menade dem som slåss och säljer droger när han talade om slödder. Han ställde sig tydligt på lokalbefolkningens sida (de som bor i områdena).

Han kanske var odiplomatisk, men han har sagt att han kallar rånare för rånare, mördare för mördare och slödder för slödder.

Sarkozy har debatterat mot representanter för Frnt National, och det fnns nog få som har krossat Jean-Marie Le Pens parti och åsikter så väl som Sarkozy.

Jag tror det är dumt att skriva ner en massa saker som inte stämmer med verkligeten...

Unknown sa...

"Sarkozy har debatterat mot representanter för Frnt National, och det fnns nog få som har krossat Jean-Marie Le Pens parti och åsikter så väl som Sarkozy."

Du menar precis som när Leijonborg debatterade mot Sverigedemokraterna i SVT Debatt? Leijonborg förlorade i och för sig debatten.