tisdag 25 september 2007

Antirasistiskt seminarium 29 september

När: Lördagen 29 september, kl 14-18
Var: Världskulturmuseet, Göteborg

Program


14.00 Välkomsthälsning från seminariearrangörerna

14.10 Huvudföreläsning med Aleksander Motturi, författare till den nyss publicerade boken “Etnotism - en essä om mångkultur tystnad och begäret efter mening”.

15.10 paus

15.40 Paneldiskusioner i två block. Medverkar: Maria Paz Acchiardo (LO), Håkan Thörn (Göteborgs universitet), America Vera Zavala, Mikael Trolin (fp), Thaher Pelaseyed (Ung Vänster), Paul Lappalainen (DO).

Paneldiskussion 1:a runda: Lägestolkningar av situationen kring diskriminering och rasism i Sverige.

16.40 Frågor och kommentarer från publiken

17.00 Paneldiskussion 2:a runda: Visioner om vägen till ett samhälle fritt från diskriminering och rasism, med start här och nu!

17.40 Frågor och kommentarer från publiken

18.00 Avslutning

torsdag 20 september 2007

Om bloggen

Som det framgår av det knappa antal nya inlägg som jag har lagt ut den senaste tiden så får min blogg för tillfället inte mycket uppmärksamhet - av mig. Orsakerna är många men de kan alla relateras till arbete och brist på tid.

Däremot skriver jag desto mer på ungvanster.blogspot.com. Besök bloggen!

fredag 14 september 2007

Marocko i bilder




Klicka på bilderna för fler upplevelser!

Välkommen till förorten!

Jag har skrivit en kort krönika i det senaste numret av FiB. För den som inte prenumerar på tidningen, kan krönikan läsas här nedan.
Kvällstidningarna har återigen ropat på vargen. Natten till måndagen den 6 augusti anlades ett antal bränder i nordöstra Göteborg. Det finns mycket att skriva om händelsen men det finns otaligt mer att skriva om de påföljande reaktionerna.

Frågan jag ställer mig är var jag ska börja. Ska jag skriva om det klasskrig som förts mot områden som Hammarkullen eller Bergsjön? Eller ska jag skriva om den förnedring som de boende upplever i sina dagliga möten med Sverige? Trakasserier från polispatrullen som flygs in en gång i veckan för att visa musklerna eller den totala avsaknaden av möjligheter till att leva ett värdigt liv – bristen på arbete, utbildning och bostäder? Jag tänker att utgångspunkten är för uppenbart. Det är precis vad du som läsare förväntar dig. Så jag vänder mig till Google.

Sökorden ”upplopp göteborg” genererar 296 000 träffar. De första femtio berör den augustinatten. Samma mantra upprepas, gång efter gång. Det är slående hur likriktad medierapporteringen i det här landet är. Det är förstås ett uttryck för det kranka privata ägandet. Det är också det uppenbara beviset på att Sverige, vare sig du accepterar det eller inte, är ett land som andas främlingsfientlighet och unken rasism. Som i Danmark där utvecklingen har gått betydligt längre, bär stora delar av det politiska etablissemanget och kvälls- och dagstidningarnas skandaljournalistik det yttersta ansvaret. I den mediala dramaturgin löper brottslighet, den plundrade förorten och bränderna i Lövgärdet längs med en och samma röda tråd. De är tre delar av samma fabricerade släktskap som dagligen bevisas för allmänheten. De är tre fenomen som vi får lära oss saknades innan invandrarpacket gjorde intrång i vårt vackra avlånga land. Gruppvåldtäkter, hustrumisshandel och anlagda bränder är inte saker vanliga svenskar sysselsätter sig med. I fallet Lövgärdet är det ett faktum att det knappast finns något behov av att gräva i förövarnas etniska härkomst. Den betingade reaktionen är att se genom fingrarna och skylla på de grånande höghusen på andra sidan motorvägen. Det är enklast så. Processen är så väletablerad och inövad att det snarare ska kallas en inneboende instinkt. Var ärlig mot dig själv och erkänn du har tänkt tanken. Jag kan trösta dig med att du inte är ensam, tyvärr.

Låt oss gå till botten med Lövgärdet, Angered och Hammarkullen. Göteborg är Sveriges mest segregerade stad. I Europa sticker kommunen ut som ett misslyckat exempel. Medelinkomsterna i områden som hamnar under kategorin ”utsatta” är i stort sett oförändrade sedan 1999. Inkomsten i Bergsjön har de facto sjunkit. Klass är ledordet och nyliberalismens grepp om politiken är gisslet. Medan medias schablonbilder spelar populister i händerna försöker människor uthärda vardagen. ”Livspusslet” som Askimborna löst med pigor är inte lika enkel att lägga i Lövgärdet. Livet handlar snarare om att klara livhanken. Det handlar om att överleva nedskärningarna, misstänksamheten eller polispatrullen.

torsdag 6 september 2007

Tillbaka!

Jag är tillbaka. Vardagen och arbetet har redan tagit över. Kommer säkert att återkomma med betraktelser från Marocko.

Under tiden vill jag tipsa om en ny blogg som du kan punktmarkera från och med idag. Författaren är vänsterpartiets riksdagsledamot Hans Linde!