onsdag 22 augusti 2007

Bloggpaus! Åter den 5 sept!

torsdag 16 augusti 2007

Om Tinariwen i Flamman



Idag recenserar jag Tinariwen i tidningen Flamman. Läs recentionen här!
Ett svagt blått sken dansar på scenen. Ljudet av sandkorn rinnandes längs med varandra ackompanjerade av svajande stålsträngar förför även den motvilligaste åhöraren. Något säger mig att värmen äntligen är på väg. Tinariwen, elvamannabandet som hängivit sig till ökenblues, ska snart göra entré. När de väl visar sig på scen är de bara fem, men vad gör det en sommarkväll som denna. Bandet fick sitt stora genombrott för över sex år sedan och gjorde succé på den allra första ökenfestivalen ”Le festival au désert”. Senare i augusti ska Tinariwen öppna för Rolling Stones. På ytan verkar allt vara som vanligt. Under ytan döljer sig dock en verklighet som är diametralt skild från stora världsturnéer med band som för länge sedan passerat sitt bäst-före-datum. Tinariwen är likställt med dynamik – Tinariwen är en del av en rörelse.

Bilder hittas här!

tisdag 7 augusti 2007

Vem ska städa hos pigan?

Det är frågan som bloggaren Jag är Nadja ställer när hon skriver bra om avdragsrätten för pigjobb.
Man måste vara bra känslofattig, lat eller väldigt upptagen när man tycker att det är ok att städtanten springer runt hemma hos en för att plocka. Och vem har gett dig rätten att bli så privilegerad och så viktig att du behöver en piga? För vem ska städa hos pigan och nanna hennes barn? Ingen, för det förväntas hon göra både hos dig och hos sig själv medan du inte bemödar dig att torka bort dammet från din platta tv, för du är nämligen så viktig.
Utmärkt! Läs!

måndag 6 augusti 2007

Upplopp och kravaller

Jag och flera har skrivit om händelserna i Göteborg. Läs mitt inlägg här.

Läs också Esbati och Svensson.

lördag 4 augusti 2007

Sverige medskyldig till NATOs massaker

Nu på morgonen kommer uppgifter om ännu ett NATO-anfall som skördat många civila offer. Jakten på två Talibanledare ledde till en av de värsta attackerna "sedan de västerländska trupperna störtade Talibanregimern i Afghanistan 2001". De som fick betala priset för denna kraftuppvisnig var återigend den sargade afghanska civilbefolkningen.

Frågor som man ska ställa sig är många - här är tre:
1. Är detta den demokratisering och civilisationsimport som våra hökar gärna talar sig varma om?
2. Är det acceptabel (eller humant, eller civiliserat) att eliminera två Talibanledare genom att iscensätta en av de värsta attackerna sedan invasionen 2001?
3. Vad är den svenska regeringens ståndpunkt rörande massakern som som inte är ett enskilt undantag? Var är statsministern, och försvarsministern (!!!) och var är utrikesministerns fördömanden?

Svaren till de ovanstående frågorna är enkla, i synnerhet om man tillhör den svenska borgerligheten. Fråga 1 och 2 besvaras med ett rungande JA och svaret till frågorna 3 är ett pinsamt 'Eh...'.

Den frekventa NATO-ritualen som innebär allt fler civila offer fortsätter. Sverige är medskyldig, nu mer än någonsin tidigare!

torsdag 2 augusti 2007

Gabrielsson om klass och kön

Det klart bästa jag har läst på mycket mycket länge. Ida Gabrielsson skriver idag på Ung Vänster-bloggen. Läs hennes inlägg!