tisdag 31 juli 2007

Ismail om Treenigheten

Ismail tillika ägaren av bloggen Arabica skriver bra om Mellanöstern och den senaste tidens händelser. Läs här!
Idag står det i tidningen att Israels regering överväger att låta jordansk militär sättas in på den ockuperade Västbanken för att hjälpa den palestinska "regeringen" med att bekämpa extremister(Hamas). Gött! Nu kan herr Olmert luta sig tillbaka och se på medans ett annat land våldtar det vackra landet och folket boendes på västra delen av Mellanöstern.

fredag 27 juli 2007

Ung Vänster-bloggen om utvisningar till Irak

Idag skriver jag om Migrationsverkets beslut om att utvisa asylsökanden från Irak och rapporterna om att inte ens verkets egna tjänstemen vågar gå in landet. Läs här!

Årets Grej - Simpsonize Me!

Fick den utmärkta tidningen Flamman i brevlådan och tappade hakan. The Simpsons hade tagit över. Genialt, redaktionen!

Jag följde uppmaningen och besökte http://simpsonizeme.com/ och resultatet blev...det här!

torsdag 26 juli 2007

Osanloo: En svensk liberals våta dröm

Mansour Osanloo, facklig ledare för Tehrans bussförare, kidnappades för ett tag sedan. Jag har inte kommenterat händelsen av flera skäl, ingen av dessa är dock en rimlig ursäkt för det sena inlägget om Osanloo.

Ett stort problem är den otillgängliga informationen om Osanloos fall. Nyheter som kommer inifrån Iran måste granskas kritiskt. Jag har helt enkelt inte haft tiden . Däremot har tex Anders Eriksson gjort ett förtjänstfullt arbete och faktiskt följt upp händelseutvecklingen. Hans inlägg om Osanloos fall kan läsas här.

Iran styrs av en diktatorisk regim. Ur ett vänsterperspektiv är regimen förstås av fler skälförkastlig. Ingen kan ignorera de kränkningar av mänskliga rättigheter som sker dagligen i Iran - jag pratar om politiskt, religiöst och sexuellt förtryck. Dessa sidor av den iranska regimen är exponerade och kända för omvärlden och människorättsorganisationer.

Det finns dock en mörk sida som det ofta blundas för. Jag pratar om fallet Osanloo som delvis faller under den ovannämnda kategorin men som också är ett kännetecken för det iranska styrets symbios med det iranska näringslivet. Den ene garanterar den andres existens. Det finns många liberaler som förkastar utvecklingen i Iran men som sällan nämner något ont om regimens nyliberala, antifackliga politik som tar sig uttryck i - inte salladsbarer - utan arresteringar.

För en liberal är de hårda tagen mot den facklig organiseringen i Iran ett problem så länge vi håller oss inom den "klassiska" MR-kontexten. Däremot, ur en ståndpunkt som tar ställning på en arbetsmarknad och mellan två parter i en urgammal konflikt, nämligen arbetsköpare och arbetssäljare, är den nyliberala iranska arbetsmarknaden en svensk liberals våta dröm.

PS. Skriv under uppropet för Osanloos frigivning!

onsdag 25 juli 2007

Facebook och bilder

Har ordnat ett konto på Facebook. Jag börjar integreras in i Cyberrymden. Snart ser jag bara i ettor och nollor. För de läsare som inte nått det utvecklingsstadiet, bjuds det på lite bilder som är uppsatta på min sida. Har du vägarna förbi så är det bara att hälsa på. Vi kanske kan bli kompisar till och med. Bilderna då...

Album: Siasi
Album: MIX
Album: MIX II

Enjoy!

tisdag 24 juli 2007

Nytt på Ung Vänster-bloggen: Blair inför krigsrätt

Idag skriver om jag om den cyniska utnämningen av Tony Blair till utsände för Mellanöstern.En krigsförbrytare ger sig in i konfliktlösning. Uppdragsgivarna som är USA, EU, FN och Ryssland har därmed intagit ett tydligt ställning i konflikten. "Fred" ska skapas men på ockupationsmakten Israels villkor. Läs hela inlägget på http://ungvanster.blogspot.com!

onsdag 18 juli 2007

Inifrån ett ockuperat land

Hanin Shakrah befinner sig i Palestina och i likhet med ifjol då hon var i Libanon under det israeliska angreppen, bidrar hon med ögonvittnesskildringar som annars inte skulle förmedlas.

Hennes senaste inlägg beskriver en väsentlig del av den palestinska vardagen, nämligen den delen som tillbringas vid de olagliga israeliska vägspärrar som fungerar som ett medel av kollektiv betraffning av de ockuperade folket.
The Checkpoints of Huwwarra leading southward, Beit Iba to the northeast, and Badan to the east are all used as means of collective punishment. The Badan checkpoint especially, has made itself famous for the arrogance and harsh behavior with which the IOF meet the Palestinian population. Long delays, often for hours on end in excruciatingly hot temperatures, without any possibility of getting away, turning back, or finding shade.
[...]
The soldiers did not allow for anyone to pass the checkpoint by foot which created a lot of trouble for the people that came by foot and for workers and students that had to wait next to cars already filled with people. Women and children had to stay under the hot sun for hours and many had to wait more than 3 hours to pass. One of the Palestinian women, Huda, waited in the sun with her five children, the oldest being 9 years old and the youngest girl, an infant of 7 months.

Läs hela artikeln här.

torsdag 12 juli 2007

Åter hemma och Ung Vänster-bloggen

Åter hemma efter en tids frånvaro. Jag kommer med goda nyheter. Ung Vänster har nu en blogg! Författarna är ordförande Gabrielsson, 1e vice ordförande Elisabeth samt undertecknad i egenskap av nyligen vald 2e vice ordförande.

Jag vet inte vad det kommer innebära för ID:Pelaseyed men nu kan ni läsa mig både här och på ungvanster.blogspot.com. Idag skriver jag om attentaten i London och belägringen av Röda moskén. Trevlig läsning!

söndag 1 juli 2007

Um, duas, três - one, two, three

Idag söker jag mig söderut, närmare bestämt till Portugal och Lissabon, för att senare på lördag åka uppåt till Cambridge. Jag kan lova mycket kul men desto mindre bloggande.

Åter den 11 juli. Até a vista!