fredag 29 juni 2007

Grattis till Röda raketer!


Den grymma bloggen Röda raketer fyller två år. Gratulerar!

onsdag 27 juni 2007

Kick Israeli Apartheid Out of Football

Skriv under uppropet!

Kick Israeli Apartheid Out of Football - Fair Play for the Palestinians

Kick Israeli Apartheid Out of Football

Fair Play for the Palestinians

We the undersigned urge the Football Association (FA), the Union of European Football Association (UEFA) and the International Federation of Association Football (FIFA) to take appropriate measures to ban the national Israeli football team from all international fixtures until the state of Israel entirely complies with International Law and relevant United Nations resolutions to end Israeli occupation.

For the past 60 years, Israel has been destroying Palestinian lives, livelihoods and homes daily, is refusing to stop the building of illegal settlements and the apartheid wall on stolen land.

Palestinians love football but both amateur and professional players and the Palestinian Football Association are unable to function fully because of the occupation. Children have been killed and injured by the Israeli army while playing football. International and national football organizations must take action to support the Palestinians right and ability to participate at every level of the game.

We believe that, like the sporting boycott against Apartheid South Africa, only international pressure can make Israel end its violations of international Law and human rights towards the Palestinian people to bring about a just and lasting peace to the Middle-East.

(This petition will be brought to the attention of the FA, UEFA and FIFA ahead of the England - Israel Euro qualifier on 8th September 2007).

Sign Our Online Petition Now

tisdag 26 juni 2007

Lobbyn och dess obehagligheter

För någon dag sedan skrev Ali Esbati om propaganda. I det aktuella inlägget resonerade han bland annat kring den propaganda som sprids av och för den israeliska regimen. Ali skrev så här,
Kolla gärna runt en stund på israelactivism.com. Det är imponerande nyspråkligt. Och lärorikt. Den svenska Israelaktivismen använder både exakt samma metodik och samma ”argument”. Samordningen är effektiv.
Jag har tänkt en hel del på den proisraeliska lobbyn i Sverige. Det har varit häpnadsveckande dock obehagligt att möta deras totala blindhet inför det oproportionerliga våld som den israeliska regimen dagligen gör sig skyldig till. För det andra, blir det tydligast hos just representanter för denna lobby att det finns en social process som stavas avhumanisering. För denna grupp av Israelaktivister är araben ett djur, oavsett om den är ett barn, en kvinna, eller för all del en självmordsbombare. Detta är häpnadsväckande för mig. Jag har mött hat ett antal gånger i mitt liv. Jag upplevde det många gånger när jag fortfarande bodde i Iran. Vissa medlemmar ur den paramilitära Pasdaran hade det i blicken. De civilklädda regimanhängarna som stod längs med trottoarerna hade det också. Samma blick, översvämmad av hat, ser jag hos sionisterna i Sverige. Och det är riktigt obehagligt.

Den proisraeliska lobbyn är inflytelserik i Sverige. Många av dess företrädare är etablerade i såväl mediebranschen (exempel 1) som i politiken (exempel 1 och 2). Lobbyn har två skepnader; den ena är mer nedtonad, mer "mainstream" och ägnar sig åt att arbetar bakom kulisserna, medan den andra skepnaden tar sig mer galna, vulgära uttryck. Många av oss känner igen denna skepnad förkroppsligad i Liberala ungdomsförbundet.

Det finns många empiriska bevis att referera till men jag nöjer med att publicera bilden nedan som jag har hittat på en blogg tillhörande Expressens nya rekryt tillika blattealibi, Sakine Madon. Som sagt, riktigt obehagligt!


Saga Rosén, 2e vice ordförande i LUF, tycker att Israel är MR

lördag 23 juni 2007

Bloggen fyller två

Idag den 23 juni fyller min blogg ID:Pelaseyeds två år. Det har varit händelserika två år. Och om man ska göra en tillbakablick så har det väl inte undgått någon att det går åt helvete för Sverige.

En borgerlig regering genomför ett systemskifte. Politikens alla områden har berörts - det har också ditt och mitt liv. Året har även präglats av motstånd mot orättvisorna runt omkring oss, såväl här hemma i Sverige som runt om världen. Bloggen har fyllt en funktion, kanske inte i motståndsarbetet men desto mer för mig personligen. Att skriva om saker man tänker på är alltid bra. Om väljer att skriva ner dem i en privat dagbok eller istället väljer att skrika ut dem till hela världen i form av en blogg är ett val och handlar kanske om smak. För mig har det i alla fall fungerat bra. Jag önskar bara att jag hade tiden att skriva fler inlägg och om fler områden som jag tycker är viktiga. Vi får helt enkelt se vad som händer framöver.

Här är tre inlägg från det gångna året. Vi ses nästa bloggår!
>>Solidaritet
>>Mediarapporteringen underblåser rasism
>>Krigshetsare

Studenter gripna i Iran

För fyra år sedan anordnades stora demonstrationer runt om i Sverige för att uppmärksamma 1999 års studentprotesterna i Iran (se här). Året efter, den 8 juli 2004, anordnade Göteborgs Iranska Studentförening en demonstration som under parollerna "Demokrati i Iran" och "Solidaritet med studenternas kamp" lockade runt tusen personer (Läs här). Mycket uppmärsamhet riktades mot den rörelse som höll på at ta form i Iran. Studenter, kvinnor och arbetare samlades i små sammanslutningar för rätten till yttrandefrihet och föreningsfrihet. Många i Sverige arbetade också med att kasta ljus på händelserna i Iran. Jag kommer väl i håg en resa till Jönköping där jag och en vän skulle föreläsa för två MUfare. En av dem var Majed Safaee, numera vice ordförande för LUF, som då för några år sedan var med i MUF (Jag antar att han uppfattade MUF som lite väl svårrott för att klättra i).

Idag ser jag att Human Rights Watch skriver om att regimen har under de senaste månaderna gripit ett antal studentjournalister tillika aktivister och att dessa nu riskerar långa fängelsestraff och tortyr. Det står klart att läget i Iran inte på något sätt förbättrats under de senare åren. Under Khatami verkade samma element som idag är ansvariga för gripanden av oppositionella. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att klimatet hårdnat betydligt sedan de militära hoten mot Iran ökat. De eviga turerna kring landets atomenergiprogram, samt USA och Storbritanniens territoriella kränkningar av Irans gränser i norr och syd, har gett regimen goda förevändningar att strama åt inrikes. USAs närvaro är en destabilisator i regionen och för de i Iran som arbetar för de mest grundläggande fri- och rättigheterna är USAs närvaro knappast en seger utan snarare en återvändsgränd.

Eliternas Europa inte vårt Europa!

Så sade Lars Ohly i en intervju med DN. Och det är förstås helt rätt.

EU går i en riktning som har en europeisk statsbildning som slutmål. Detta innebär i sin tur många saker - i synnerhet många dåliga saker. Makten över våra liv har förflyttats till byråkraternas Bryssel. och vi är alla bekanta med de katastrofala följderna av en gemensam utrikespolitik för EU. Tankespöket "Kriget mot terrorismen" har påtvingat länder diverse europeiska gemensamma antiterrorlagar som inskränker individens integritet. En gemensam europeisk utrikespolitik har också resulterat i gemensamma förhållingssätt gentemot demokratiskt valda regeringar, säg t.ex. i Palestina.

Sverige har uteslutande följt EUs linje i utrikesfrågor vilket resulterat i att vi har varit delaktiga i människorov, inhumana avvisningar och den katastrofala bojkotten av Palestina som kostat människoliv och nu enligt de senaste händelserna också en enad palestinskt ledarskap som kan försvara invånarnas territoriella och politiska intressen gentemot ockupationsmakten Israel.

Allt talar för att ett bibehållet - eller varför inte återinfört - nationellt självbestämmande måste gå hand i hand med ett utträde ur den europeiska unionen. Ett sätt är att med en folkomröstning förkasta det fördrag som det återigen tagits initiativ till.

Uppdatering
Läs också Svensson!

fredag 22 juni 2007

Afghanistan befriat

Enligt många i den politiska högern, flertalet av företrädarna sitter idag i den svenska regeringen, var Afghanistan under många år ett mönsterexempel på hur Sverige kunde integreras i USA-ledda NATO-operationer och "bidra till fred och säkerhet" runt om i världen. Mycket har hänt sedan dess. Även om förespråkarna fortfarande gör sig hörda och på många direkta sätt styr svensk utrikespolitik, så är sanningen den att situationen i Afghanistan är ohållbar. Sverige bidrar till en ockupation som hatas av den klara majoriteten av det afghanska folket. Nyhetsbyrån AP anger att upp till 2400 misstänka "krigare" har dödats under året. Om dessa personer verkligen tillhörde talibanerna får vi aldrig veta. Att vara misstänkt räcker tydligen som skäl för att falla för NATO-styrkornas ockupation.

Idag kommer nyheten om ännu en massaker på civila afghaner. 25 civila har dödats under bombningar av provinsen Helmand. 12 av offren var famljemedlemmar. DN rapporterar att ett spädbarn och flertal kvinnor funnits bland offren. Bombningarna utfördes av NATO.

Det är dags att ta hem våra trupper från Afghanistan!

Fuck Sverige!

Det pratas mycket om svenskhet i dessa dagar. Igår såg jag på TV4s s.k. "debattprogram" Kvällsöppet med Ekdal & Hakelius. Programmet hade bjudit in ghettoetablissemanget i egenskap av Pascalidou och Madon som tilllätts generalisera och representera. Under tiden hade Hakelius fullt upp med att supa sig full på nubbe. Äckligt som fan, var det.

Idag läser jag ungmoderaten Wykmans blogg där han visar sin snälla, humana sida när bjuder in oss invandrade till midsommarfirande. När jag i nästa stund läser om kommande förslag från moderpartiet Moderaterna så sjuder det i mitt blod. Försörjningskrav för invandrare. I klartext innebär utspelet att flyktingar som vill att deras anhöriga ska erbjudas en fristad undan förföljelse, tortyr och i värsta fall dödsstraff, ska åläggas försörjningsskyldighet - med andra ord ska flyktingar försörja andra nyanlända flyktingar.

Äckligt som fan, är det i det här landet! Fuck Sverige!

onsdag 20 juni 2007

Alliance

Haaretz.com skriver om en ohelig allians. Sarkozy bjuder in Le Pen. Analysen sätter mötet i en logik som även vi i Sverige bevittnat,
Le Pen's National Front party is on its knees after Sarkozy wooed away its voters in last month's presidential elections by borrowing far-right themes such as national identity.
Leijonborgs språktest-förslag hade ju liksom samma tanke och effekt.


Jag har inte skrivit något om situationen i Gaza, delvis för att jag varit i Dalarna på en väns bröllop och delvis att för att andra har sagt det bra. Läs tex Esbati och Wester.


Lars Ohly har skrivit på Vänsterpartiets hemsida,
En stor del av ansvaret för dagens situation i Gaza vilar tungt på omvärlden, inte minst EU. Det var en vansinnesstrategi att försöka isolera den demokratiskt valda palestinska regeringen. Resultatet av denna politik kan vi se idag i den ökade våldsutvecklingen. USA har medverkat till den uppkomna situationen genom sitt stora och långvariga stöd till Israel.
[...]
Våldet i Palestina är frukten av en 40-årig illegal ockupation och en lång serie av folkrättsbrott. Det enda sättet att skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbara utveckling mot fred och säkerhet, är att omvärlden tvingar Israel att upphöra med sin ockupation.
Läs hela här.

torsdag 14 juni 2007

Fredrik Malm och MR

Fredrik Malm har träffat Asher Susser, professor vid Mosher Dayan Center i Tel Aviv. En hel del har dessa herrar diskuterat och bland annat har följande fastnat hos Malm,
Susser menar att den bästa strategin för säkerhet är "homeland security and intelligence". Muren och Mossad, med andra ord. Han förkastar helt Irakkriget och kriget i Afghanistan.
Det känns ju betryggande. Muren och Mossad är tydligen helt OK. Men den vise Malm konstaterar lite senare,
Det var inte särskilt mycket tal om MR, demokratisering och minoritetsskydd - det är geopolitik som det handlar om. Jag ser ingen anledning att klanda Susser för det, han är professor och inte politiker.
Ja men då så.

På tal om MR, undrar jag vilken knapp den unge herr Malm kommer att trycka på när det röstas om den personliga integritetens vara eller icke vara.

onsdag 13 juni 2007

Biström till attack medan Fedeley självömkar

Medan Federley ägnar sig åt självterapi i hopp om ryggdunkningar och tycker-synd-om-dig-kommentarer på sin blogg, skriver Elisabeth Biström Risslén, Ung Vänsters 1e vice ordförande, otroligt bra om FRA-förslaget och de "yttre" hoten.
De yttre hoten kan med andra ord vara lite vilka som helst. Det är problematiskt, för det öppnar upp för en stor tolkningsfrihet. Vad är det hotfulla i flyktingrörelser, vilka flyktingar är det som ska övervakas? Vem definierar en etnisk eller religiös konflikt, varför ska försvarets radioanstalt samla underrättelser om dessa? Att propositionen är luddig och att lagtexten är svårtolkad, är förstås meningen. Det ger i det närmaste oinskränkta möjligheter att övervaka vem som helst man bedömer som misstänkt. Att detta innebär att den personliga integriteten åsidosätts till förmån för övervakning på lösa grunder, verkar inte spela försvarsministern eller de övriga i regeringspartierna någon roll.
Läs hela hennes inlägg här!

Ung Vänster på Hultsfredsfestivalen


Om du har vägarna förbi passa då på att besöka Ung Vänsters tält på Hultsfredsfestivalen.

Programmet hittar du här!

Federley säger JA till FRA


Så gav han besked, den centeristiske riksdagsmannen Fredrick Federley. Han kommer att rösta JA till regeringens proposition som ger FRA laglig rätt att kränka mitt och ditt privatliv. Jag skrev om det tidigare idag och varnade för att hyckleri skulle infinna sig. Jag hade tyvärr rätt. Lojaliteten till repressiva regeringsförslag var större än den "fullkomliga övertygelsen". Samvetskval luftas på den federleyska bloggen men faktum är att det alltid går att byta sida och ställa sig på frihetens sida.

Federleys poäng denna vecka (skala 1-10):
Ryggrad=0
Tomma floskler om frihet, demokrati och liberalism=10
Hyckleri=10

tisdag 12 juni 2007

Sizzla


Sizzla i Göteborg. Grym konsert med väldigt, väldigt lite luft
och väldigt mycket svett!

Varning för Bass Boost!!!

Det rekommenderas att du stänger av eller kraftigt sänker ljudet vid uppspelning!

Se och läs mer på Arabica.

Sovjet närmare än någonsin

På torsdag är det upp till bevis. Ska Sverige bli som Sovjet?torsdag kommer riksdagen att besluta om Försvarets radioanstalt (FRA) ska få tillåtelse att avlyssna svenska medborgare, i etern eller i tråd. Spaningen gäller all internet- och teletrafik som går över landets gränser. Även om det verkar ta stopp pga av bland annat Vänsterpartiet, så är utvecklingen allvarlig.

Propositionen "En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet" (2006/07:63) kommer att förändra Sverige. Den borgerliga regeringen ämnar att anspassa svensk underrättelseverksamhet till den nya världsordningen som man själv på många sätt bidragit och bidrar till att skapa. Orden "yttre hot" används som sig bör flitigt i sammanhang där medborgarens integritet och rättigheter kan komma att kränkas med hjälp av diffusa förevändingar.

Regeringen återger inriktningen av svenska utrikespolitiken som vi många gånger varnat för. Efter konstaterandet "Idag bedöms ett enskilt militärt angrepp i alla dess former från en annan stat direkt mot Sverige som osannolikt under överskådlig tid, minst en tioårsperiod" presenteras kärnan i den politik som fört Sverige från att vara ett land som agerat medlare till en krigförande nation. Regeringen skriver,
Regeringen höjer ambitionen för Sveriges deltagande i internationella insatser, och avser att fortsatt delta i insatser under ledning av Förenta nationerna (FN), Europeiska unionen (EU) och NATO.
Vidare pratas det en hel del om terrorismen, massförstörelsevapen, avancerad teknologi och behovet att möta dessa hot. Det hänvisas också till en rad länder, däribland Storbritannien, när det gäller organisering av övervakning- och underrättelseverksamhet. Storbritannien är bland de länder i världen som har flest övervakningskameror i det offentliga rummet. 60 miljoner britter övervakas av drygt fyra miljoner kameror - en kamera på 14 personer. Studier av kameraövervakning i Norge och Storbritannien visar dock att kameror inte avskräcker. Terrorattackerna i Londons tunnelbana kunde inte avvärjas med övervakning - förmodligen inte heller med ytterligare 10 miljoner kameror.

Övervakningssamhället handlar inte om skydd av medborgare eller att avvärja "yttre hot". I grunden handlar FRA-förslaget om att övertyga den svenska befolkningen om existensen av ett "yttre" eller - varför inte - ett "inre" hot. För att skydda våra samhällen krävs - hävdar följdaktligen vår regering - hundratusentals övervakningskameror och omfattande signalspaning men också allt fler svenska soldater i fjärran länder, som med vapen i hand går före och framför amerikanska ockupationstrupper. Men samma regering tiger om att deras politik kommer vara den avgörande och bidragande orsaken till ett samhälle hotat av osäkerhet och rädsla.

I skuggan av allt detta sitter en ung riksdagsman i sin kammare och har beslutsångest. Hans namn är Fredrick Federley. Han ger uttryck för sin ångest och det faktum att han har fog för att kalla sig liberal men något säger mig att han kommer vara medskyldig till att din personliga integritet är ett minne blott efter torsdagens beslutsrunda i riksdagen.

måndag 11 juni 2007

Alla Hjärtans Dag


Coolt! Bilden är tagen från MUFs så kallade nyhetsbrev.
Vill samtidigt tipsa om följande:

>> Telesur – nu börjar kapitalets mediemakt brytas

Roligt med (s)

Hittar följande test hos Kielos. Mycket roligt!

Roligast är kanske detta:

6. Klassamhället?

A. Du har sett det, du hatar det och nu dricker du för mycket.

B. Måste motarbetas med fler ersättningsjobb och A-lotter. Dessutom måste vi alltid ha med oss barnperspektivet.

C. Är något som den vite heterosexuelle mannen försöker inbilla oss existerar så att han ska kunna få ännu mer uppmärksamhet. Du vet bättre.

D. Öhgggh!?

E. Är oförändrat sedan Dickens dagar.

F. Nja det där är lite endimensionellt. Du pratar hellre om det postsocialistiska nätverkssamhällets multikulturella kosmopolitiska mosaik.

7. Ditt sexliv är:

A. Dåligt. Kärringen är tråkig. Kerstin (löneassistenten på partiexpeditionen) är också tråkig. Du fantiserar om en päronformad centerkvinna.

B. Bra. Du och Bengt (som du träffade på jobbet för fem år sedan) fredagsmyser med Vino Blanco och räkor.

C. Du föredrar dina bögkompisar. De är glada, rosa och ofarliga, ungefär som MyLittlePony-hästarna du lekte med som barn.

D. Du har inte fått upp den på fem år.

E. Mycket bra. Du fantiserar om Marita Ulvskog, en stor kraftig stat och en sjukt osjälvständig riksbank.

F. Subversivt, d v s missionären med en sociologidoktorand från Umeå.

söndag 10 juni 2007

Europeans Jews: Inför sanktioner mot Israel!


I samband med det 40:e året av Israels ockupation av Palestina kräver European Jews for a Just Peace att Israel påläggs sanktioner.

EJJP calls for a bold European initiative for a just peace in the Middle East

Executive Summary of the Resolution adopted by the 5th Annual Convention of European Jews for a Just Peace, Berlin, 1 - 3 June 2007

We are meeting in Berlin on the eve of the 40th anniversary of Israel's military occupation of the Palestinian Territories, to demonstrate our concern at the indif-ference of the EU and the G8 nations - meeting in Heiligendamm under the German Presidency - towards Israeli violations of international law and the plight of the Palestinians.

We hold successive Israeli governments responsible for contravening international law and the Fourth Geneva Convention on a daily basis.

We hold the international community responsible for its failure to implement any effective sanctions against these Israeli breaches of international law. We further hold it responsible for condoning the Israeli refusal to accept the decisions of the International Court of Justice with respect to the illegality of the route of the Wall.

We condemn the policy of double standards applied by the United States and by the European Union (EU) to Israel on one hand and to the Palestinian Authority (PA) on the other - with regard to funding, use of violence and freedom of movement - and of riding roughshod over the democratic institutions of the Palestinian Authority.

We believe this policy of double standards is putting Jews in Israel and indeed all over the world at great risk.

The Israeli/Palestinian conflict is the central one in the region. Israeli policies over the last sixty years bear a major responsibility for fanning the flames of political, ethnic, and religious extremism. It affects us all.

We call on the European Council to

>>end its collective punishment of the Palestinian people since January 2006 by recognizing and backing the Palestinian Unity Government;

>>demand of Israel that it transfer Palestinian tax and customs revenues it is withholding to the PA;

>>compel Israel to free imprisoned Palestinian ministers and MPs immediately - as well as all other political prisoners;

>>urge a positive response from Israel to the recently reaffirmed Saudi Arabian Peace initiative of the Arab League;

>>apply sanctions to bring about an end to the Israeli occupation.

Läs också Anna Wester som skriver om Amnestys rapport i samband med fyrtioårsdagen av ockupationen.


tisdag 5 juni 2007

Antirasistiskt seminarium 6 juni

Så stoppar vi rasismen!
Samtal om rasistiska partier, högerextremism och främlingsfientlighet


14.00 Sverigedemokraternas politik och strategi
Michael Marosán (v) presenterar en kritisk granskning av Sverigedemokraterna

15.00 Högerextremismen i Europa
Föredrag med Marie Demker, professor i statsvetenskap Göteborgs Universitet

16.15 Hur bemöter vi rasismen i vardagen - i skolan, på jobbet och i bostadsområdet?
Paneldiskussion med representanter Hyresgästföreningen, Ung Vänster och Centrum mot Rasism.

Tid: Onsdagen den 6 juni
Plats: Hagabion, salong 1

Arrangörer: Vänsterpartiet Göteborgs integrationsnätverk och Centrum mot Rasism