torsdag 19 oktober 2006

Namninsamling: Rör inte A-kassan!

DN idag: Ny a-kassa slår mot lågavlönade och kvinnor.

Skriv under namninsamlingen "Rör inte min A-kassa!" nu med det samma!

Angående "Lik i garderoben"


Tack Bengt för tipset!

Fördöm den tjeckiska regeringen

Många (Hanna Löfqvist, Esbati, Breitholtz och Joel Karlsson) har skrivit om den otäcka utvecklingen i Tjeckien där inrikesministeriet har upplöst och förbjudit det tjeckiska kommunistiska ungdomsförbundet (KSM).

Jag har själv skrivit om ämnet på Ung Vänsters hemsida,

Idag är det nödvändigt att ta ställning för våra principiella demokratiska rättigheter oavsett om det gäller åsiktsförbud i Tjeckien eller misstänkliggöranden av vänstern i Sverige. Tyvärr känner vi igen utvecklingen i Tjeckien. Även i Sverige har det funnits ett drev mot vänstern som resulterat i begränsningar i vad som anses vara tillåten samhällskritik.

[..]

Ung Vänsters principprogram innehåller också skrivningar om "ett klasslöst samhälle", "demokratisering av det privata ägandet" och " de arbetandes makt över produktionen". Innebär detta att den borgerliga regeringen har intentioner att upplösa Ung Vänster?

"Tusen kronor" MY ASS!

Olydig skriver bra om moderaternas utspel om tusen kronor mer i plånboken. Läs hans text!
Ta då en typisk kommunalanställd kvinna i LO. Hon skulle få ungefär 605 kronor i sänkt skatt, men samtidigt skulle hennes kostnad för akassa öka från 60 kronor i månaden (inklusive en skattereduktion på 40 kronor, annars är kostnaden 100 kronor) till 325 kronor i månaden. Dessutom försvinner skattereduktionen på 68 kronor i månaden på hennes medlemskap i facket, och kostnaden stiger från 128 kronor till 196 kronor i månaden.Enbart de två ökade utgiftposterna, vars summa blir 333 kronor mer i månaden, äter upp mer än hälften av hennes sänkta skatt, som redan från början var långt ifrån de "tusen kronor mer i plånboken" som moderaterna lovade.

onsdag 18 oktober 2006

Ibland...

...så är man jävligt trött!!!




Här är lite fler bilder (tack till maman Shahin för tipset). Jag ska varna för en viss grad av utanförskap om man inte härstammar från Iran.


















tisdag 17 oktober 2006

"Skatten sänks mer för höginkomsttagare"

Ja, jag trodde inte det var sant. Skulle en borgerlig regering företräda en sådan politik? Men enligt DN är det precis så budgeten slår. Höginskomstagare i storstäder som Stockholm är de som tjänar på skattesäkningar som heter "jobbavdrag", sänkningen av fastighetsskatten och slopandet av fastighetsskatten.

Så här skriver DN,
Alla som arbetar får sänkt skatt genom ett jobb­avdrag. Skattesänkningen gäller alltså inte sjukpenning, sjukersättning, arbetslöshetsersättning och pensionsinkomster.
Skatten sänks mer för höginkomsttagare än låginkomsttagare i kronor räknat. Se tabell.


När vi påpekade att skattesäkningar äts upp av höjda avgifter och missgynnar låginkomsttagare (och fördelas till höginskomsttagare, möttes vi av hån och påståendenom att vi ville tillbaka till Sovjet. Reinfeldt upprepade mantraaktigt att skattesäkningarna skulle innebära mer pengar i plånboken för lågnkomsttagare. Att allt var lögner och spel inför gallerierna står klart en månad efter valet.


Och så fastighetsskatten. Denna förbannade skatt som satte människor kläm, och alla pensionärer som var tvungna att flytta. Vad blev resultatet av Borgs budget? Den här tabellen säger väl det mesta.


Norrlänningar och landsortsbor subventionerar Stockholmarna! Under den borgerliga regimen gäller det att inte bo i Piteå, vara arbetslös eller låginkomsttagare samt kvinna/invandare!

måndag 16 oktober 2006

DN: Barnfamilj vinner tusenlappar

Budgeten är framlagd och våra farhågor har besannats. Arbetslösa och låginkomsttagare (läs människor som även riskerar att hamna i arbetslöshet med den borgerliga regeringen) får betala slopande av fastighetsskatten, införande av pigavdrag och skattesänkningar på över 40 miljarder kr.

DN:s nätupplaga lägger upp rubriken "Barnfamilj vinner tusenlappar". Man blir förstås lite fundersam. Vilken barnfamilj kan vinna på en borgerlig budget lik den vi har sett idag? Rör det sig om flera barnfamiljer eller gäller det endast en barnfamilj som journalisterna hittat efter dagars letande? Efter en stunds läsning kommer svaret.

Nygårds bor i en villa i Mälarhöjden i Stockholm. Taxeringsvärdet är drygt 2,5 miljoner och markvärdet ungefär hälften av det. I dag skattar familjen ungefär en tusenlapp i månaden för sin mark. Med nya regeringens budget betalar de i stället 5.000 kr om året, en lättnad på ungefär 600 kr i månaden.
Ella jobbar med förvärvsfinansieringar och Mats är projektledare. Familjens sammanlagda månadsinkomst är ungefär 75.000 kronor. Med det nya jobbavdraget bör det bli minst mellan 500-1.000 kr mer än i dag i handen för var och en av dem.
DN lyckas återigen spegla folkets Sverige. Om majoriteten av barnfamiljerna i Sverige bodde i Mälarhöjden, hade en kåk värd 2,5 miljoner och en gemensam hushållsimkomst på 75 000 kr så hade jag lagt ner 1 maj och gått med i MUF.
Verkligheten är ju något helt annat. Medelinkomsten i Sverige under år 2004 låg på ca 215 000 kr. Den som gör lite huvudräkning kan lätt räkna ut att familjen Nygårds gemensamma inkomster under ett år uppgår till 900 000 kr (då har deras kapital gömt i husets och tomtens värde inte räknats med). Nygårds har således en inkomst så ligger två gånger högre än den genomsnittlige familjens. Nygårds är därför ingen vanlig barnfamilj, utan just en barnfamilj som råkar passa redaktörens högst subjektiva åsikt om Borg(arnas) budget, en åsikt som så pass tydligt genomsyrar hela scenariot.

I dessa beräkningar har vi inte brytt oss om att se vilka de är som bidrar till Nygårds vinster tack vare Borgs budget. För det är ju så att Nygårds får de pengar som genom en borgerlig klassmässig fördelning överförts från en familj som har det betydligt sämre ställt. Vi pratat med allra största säkerhet om en familj där en eller båda föräldrarna är arbetslösa eller jobbar i en offentlig sektor som väntar på sin tur i det borgerliga nyliberala slakterimaskineriet.

Sådan är medias lögnaktiga trixande med borgerlig politik!

Andra kommentarer om budgeten:
Elisabeth Biström - Budget
Ali Esbati - Jobblös budget
Kalle Larsson - Ungefär den budget vi hade att förvänta oss

Ung Vänster: Palestina, Politkovskaja och "Kunskapsskolan"

Ung Vänsters förbundsstyrelse träffades i helgen och drog gemensamma slutsatser rörande valrörelsen och -resultatet. Nyttiga diskussioner om det framtida arbetet mot överklassens regering.

Här är två uttalande antagna av förbundsstyrelsen som behandlar två viktiga ämnen:

1) Att skapa sina terrorister
Anna Politkovskaja vände genom sina artiklar och böcker omvärldens ögon mot Tjetjenien och gjorde oss alla medvetna om dom fruktansvärda villkor som Tjetjenierna lever under. Inför dessa livsvillkor har den svenska utrikespolitiken alltför länge varit passiv, och man har istället ägnat sig åt att stryka regeringen I kreml medhårs, bland annat genom att systematiskt utvisa flyktingar från Tjetjenien - tillbaka till en vardag av skräck, tortyr och förföljelse. Rysslands krig bedrivs I terroristbekämpningens namn - men skapar istället de terrorister man säger sig vilja utplåna.

2) Kunskapsskola - bara för de rika
Borgarnas intentioner är solklara.Att på ett tidigt stadium sortera ut vilka som är lämpade att studera vidare och öka segregationen ytterligare. Inte minst genom planerna på att lägga ned komvux cementeras denna ökade uppdelning. Man vill återigen göra studier på högskola och universitet till ett exklusivt privilegium för överklassens barn. Kunskapsskolan ska uppenbarligen inte omfatta alla. Genom att göra det svårare för arbetarungdomar att bli en utbilda sig ska de ideligen bli påminda om varifrån de kommer och vad deras plats i samhället är.

Och till sist. Nu drar kampanjen Riv Muren - Befria Palestina igång på allavar! Runt om i landet kommer Ung Vänster att driva opinionsarbetet för ett fritt Palestina och sanktioner mot och bojkott av Israel.
Kolla in kampanjsidan här>>

söndag 15 oktober 2006

Mediarapporteringen underblåser rasismen

Esbati skrev för några dagar sedan om medierapporteringen och polisen framfart i nordöstra Göteborg. Media var snabbt ute med att måla upp en bild av kravaller och upplopp där invandrare per automatik ansågs vara de skyldiga. Upprörda Hjällbobor har ansett det nödvändigt att reagera!

Jag har själv skrivit en debattartikel som publicerades i dagens Göteborgs-Posten,

För den som aldrig varit i nordost framstår stadsdelar som Angered och Hjällbo som nergångna och farliga. I samma slag stämplas tusentals ungdomar med invandrarbakgrund som brottslingar.

Mediernas beskrivning av händelserna, den intensiva exponeringen samt det budskap som förmedlades - invandrarungdomar i bråk med polisen - bidrar till att etablera en bild av oss ungdomar med invandrarbakgrund som i bästa fall bråkstakar, och i värsta fall fullfjädrade brottslingar.

Att utnyttja generella och uppenbara samhällsproblem i syfte att misstänkliggöra en specifik och redan utsatt grupp gynnar endast högerpopulistiska krafter i vårt samhälle. Vi borde påminna oss om utvecklingen i vårt grannland Danmark där media och delar av etablissemanget under en längre tid, genom att peka på allmänna samhällsproblem misstänkliggjort den muslimska minoriteten. I Danmark är rasismen på frammarsch och redan etablerad i samhällsdebatten.


Uppdatering:
I gratis tidningen City Göteborg kan man läsa om Ung Vänster-klubben i norra Göteborg som sedan länge jobbar med ungdomskaféverksamhet för att ungdomar ska ha en vettig fritid. Se här på sidan 2!

fredag 13 oktober 2006

The Real Opposition


Kalle Larsson skriver om rikdagsgruppens arbete. Han tar bland annat upp socialdemookratins oppositionsarbete. I samband med detta kan det vara bra att påminna sig om vilka det är som utgör "the Real Opposition".

Blatte-alibi-produktion III

Att Sabuni är svart och Billström öppet bisexuell döljer inte deras systematiska ageranden för att förstärka rasism och diskriminering. Detta går att avläsa av dessa personers kulturrasistiska artiklar och uttalanden som "integrationsexpererter" för sina respektive partier.
Så börjar Masoud Kamalis debattinlägg på DN debatt. Stora delar av fortsättningen är värda att t avara på. Jag klistrar in dem här nedan.
En batongliberalism med synen att det går att piska fram integration genom att "ställa krav" på dem som annars inte söker jobb utan sitter hemma, "äter halalkött", påtvingar sina döttrar slöja och skickar sina barn till religiösa friskolor. Alltså, att orsaken till den misslyckade integrationen är att vi är alldeles för snälla och måste göra upp med snällismen, precis som i Danmark.

Nyamko Sabuni säger att "vi" måste våga prata om problem relaterade till personer med invandrarbakgrund. Frågan hon inte ställer är vad har "vi" gjort hittills? Vad är det som "vi" inte ventilerat i medierna och på hemsidor om "invandrarna"? Sabuni borde ta del av den svenska politiska utvecklingen när det gäller den politiska rasismen. Små grupper som till exempel "Bevara Sverige svenskt" gjorde inträde på den offentliga scenen på 1980-talet och har sedan dess påverkat den politiskt korrekta debatten, ändrat diskursen och möjliggjort bildandet av ny demokrati vilket i sin tur gjorde rasistiska diskurser rumsrena.

Till sist några egna tidigare kommentarer ang ämnet:
>> Blatte-alibi-produktion
>> Blatte-alibi-produktion II: Federleys Rojasifiering
>> Sarkozy sätter Frankrike i brand
>> Periferi
>> Frontorganisationer mot slöjan
>> Back to the Future - SÄPO:s 1930-tal
>> Fundamentalism föder fundamentalism

onsdag 11 oktober 2006

Linde ställer Bildt mot väggen!

Hans Linde, nybliven riksdagsledamot för vänsterpartiet, ställer utrikesminister Bildt mot väggen med anledning av mordet på den ryske journalisten Anna Politkovskaja,
Misstankarna är starka att någon av Politkovskajas mäktiga fiender inom militären, säkerhetstjänsten eller näringslivet ligger bakom mordet. Ett av Politkovskaja viktigaste uppgifter var att visa hur dessa grupper kunde manipulera det ryska rättssystemet.

Därför vill jag nu att nya utrikesministern redogör tydligt för vilka åtgärder han avser att vidta för att säkerställa att utredningen av mordet på Anna Politkovskaja uppfyller kraven på öppenhet och rättsäkerhet?


Läs fler kommentarer om mordet på Politkovskaja:
Jenny Grannas - Nu har de tystat henne

tisdag 10 oktober 2006

Att tjäna på arbetslösheten


Metro skriver idag kort om nobelpristagaren i ekonomi Edmund Phelps. Phelps, som jobbat ihop med ärkenyliberalen Friedman, menar att det inte går att uppnå full sysselsättningen genom penningpolitik. Vi från vänstern har ju också lagt till att det blir snudd på omöjligt att utplåna arbetslösheten om man i sin tur avsäger sig all demokratisk kontroll över den, genom att tex ta ta bort den politiska styrningen över riksbanken.
Phelps är ockå ärlig när han säger att " en arbetslöshet på rimlig nivå är nödvändig för samhällsekonomin". Vi får anta att han menar i ett kapitalistiskt ekonomiskt system. Han forstätter "Det [arbetslösheten, min anm]skapar konkurrens mellan människor som gör att lönerna hålls nere."
Under valrörelsen var vi från Ung Vänster ute och pratade om arbetslösheten. Men medan borgare och sossar trixade med arbetslöshetsstatistik pratade vi om de verkliga mekanismer bakom arbetslöshetens existens i ett kapitalistisk samhällsekonomi. I ett läge med hög arbetslöshet flyttas styrkepositionerna på arbetsmarknaden - från arbetstagare till arbetsgivare. Detta tjänar förstås arbetsgivarna på - när det gäller krav på löner, bra arbetsmiljö och rimliga arbetstider sliper arbetsgivaren en massa bråk. Vem vågar ställa krav när man vet att det står tusentals andra som är beredda att ta ens jobb, för lägre lön, med sämre arbetsmiljö eller mera övertid.
Svaret från borgarbrackorna var "Ung Vänster bråkar! Ung Vänster menar att alla företag är onda!Självklart är det så att ingen tjänar på arbetslösheten".
Jag tror att Phelps har svar på tal!
Tack till Homan "brorsan" för tipset!

fredag 6 oktober 2006

Mission:Iran : "Utrikespolitisk regression"

Nu har vi fått namnen på dem som är den nya regeringens ministrar. Uppsättningen av människor är som förväntat helt åt helvete, men å andra sidan är det en borgerlig regering vi pratar om. Det finns mycket att skriva om, tex om det faktum att Sabuni blev integrationsminister. Sabuni som har ropat "Vargen kommer" genom förslag om att invandrartjejer ska gynntestas, har blivit minister med ansvaret att "integrera" oss. Otäckt, riktigt otäckt.

Jag tänkte dock referera till ett inlägg från Mission:Iran som berör valet av utrikesminister,
Förändringen nu är ett bakslag mot allt Sverige skulle ha kunnat stå för i den internationella arenan, och särskilt mellanöstern. Göran Persson ska inte lyftas till skyarna med sin sionistiska övertygelse och feghet gentemot amerikansk imperialism och nykoloniala politik, inte minst den våg av våldtäkt som skett på de mänskliga rättigheterna sedan starten av Kriget mot terrorismen.

Men Bildt är i alla avseenden värre. Uppbackad av krigshetsare, neo-liberaler och kriget-mot-terrorismen-fanatiker lär vår utrikespolitik inte bidra till att stoppa fler illegala människorov och kidnappningar från amerikanska militärer och underrättelsetjänster.

Läs här!

torsdag 5 oktober 2006

Lindborg, LO och lönespridning

Stefan Lindborg skriver bra om LO:s nysläppta rapport om löneläget i Sverige
Förutsättningen för kollektiv kamp är att människor har ungefär samma erfarenheter. Om lönespridningen ökar inom gruppen arbetare minskar också de gemensamma erfarenheterna vilket i förlängningen riskerar att underminera arbetarrörelsens möjlighet att flytta fram våra positioner. För Svenskt Näringsliv och borgerliga debattörer är ökad lönespridning som en våt dröm, och framställs som något som skulle vara bra för alla. Fråga vårdbiträdet med en ingångslön på knappt 15 000 om hon (för det är oftast en hon) upplever det som positivt för henne att lönerna för de som redan idag tjänar mer ökar snabbare än hennes.

Läs hela här!

onsdag 4 oktober 2006

Mittenväljarna


I dagens DN Debatt skriver EU-parlamentarikern och tidigare ledamoten av SAP:s verkställande utskott, Jan Andersson, om orsakerna till valförlusten. Han skriver om misstaget att inte ta initiativet i debatten om arbetslösheten (jag har skrivit om det här) och Perssons maktfullkomlighet. Det finns mycket att säga om inlägget men en av Anderssons argument måste jag kommentera kort:

Andersson skriver

Göran Persson gjorde också ett misstag när han bestämde sig för att möta Reinfeldts och moderaternas mittenpolitik genom att föra socialdemokraterna åt vänster. Moderaternas förändring möttes med samma gamla högerspökesargument som Bo Lundgens politik hade mötts. Moderaterna anklagades för att ha en dold agenda. Som symbol och i spetsen för denna flytt från mitten vänsterut satte Persson partisekreteraren Marita Ulvskog. Därmed öppnades möjligheten för moderaterna att vinna över socialdemokratiska mittenväljare.
Många som jag har pratat med säger att valförlusten på många sätt är dålig, men att vi i alla fall kommer att se en socialdemokrati som går åt vänster. Jag vill vända mig emot den analysen för att den är helt enkelt felaktig. I resonemanget är det bra att utgå från Anderssons debattinlägg.

Den utveckling som (s) förmodligen och olyckligtvis kommer att genomgå igenom kommer vara utifrån tesen att "vinna tillbaka (mitten)väljarna". Just här begår socialdemokratin återigen ett stort misstag - precis på samma sätt som man gjorde efter den förra borgerliga regeringen 1994. Att vinna "tillbaka" väljare innebär per automatik att vinna tillbaka väljare som gått över till moderaterna och det borgerliga blocket (ca 5 % fd (s)-väljare). Per automatik måste även politiken gå åt höger för att locka tillbaka nu borgerliga väljare.

En socialdemokrati som går åt höger och närmar sig mitten lämnar också kärnväljarna i sticket och blir ett mittenparti utan någon som helt samhällskritik från en kompromisslös vänsterståndpunkt.

Det som socialdemokratin behöver göra är att mobilisera människor, inte väljare som den 17 september valde att rösta på borgerligheten, utan människor som inte ens visste var vallokalen låg. Ett arbetarparti har inget existensberättigande om inte det lyckas mobilisera de människor som tjänar på en politik för full sysselsättning (istället för budgetåtstramning och inflationsbekämpning), trygga anställingar och en upprustad offentlig sektor. De människorna röstade knappast på Alliansen utan valde att stanna hemma - en minoritet röstade på högerextremister som socialdemokraterna.

När krafter inom socialdemokratin försöker dra partiet mot mitten, krävs motkrafter. Dessa motkrafter utgörs knappast av Marita Ulvskog utan snarare av LO-medlemmar, kvinnor, invandrare och ungdomar vars rättigheter på alla samhällsområden kommer att hotas av en borgerlig regering.

tisdag 3 oktober 2006

Molly's Grove - miss pantson likes to draw

Molly's Grove


Blev tipsad om denna blogg som drivs av en gammal bekant från Mariestad. Kolla in hennes verk.

söndag 1 oktober 2006

Gränser och ordbajseri

Läser DN:s ledarsida idag söndagen den 1 oktober, 18 dagar efter valdagen.

Den borgerliga verklighetsbeskrivning, som vi känner igen den, presenteras
Välfärdsstaten går mot sin egen undergång. Allt färre ska försörja allt fler. Det är hög tid att sätta ned foten och bestämma vilka som komma i åtnjutande av vad.
Sedan kommer en rad ord som vid en första betraktelse verkar harmlösa men som ryker och stinker av Hägerns nostalgi för 1800-talets avgrundspolitik.
De huvudsakliga problemen [med välfärdstaten, mn anm.) är dock av annat slag.
Ett är att dagens system är anpassat efter gårdagens verklighet där det [...] fanns skarpa gränser mellan barndom, studier, förvärvsarbete, sjukskrivning, arbetslöshet och pension.

Med andra ord: barn, studenter, sjukskrivna och pensionärer ska i likhet med arbetslösa och redan förvärvsarbetande förvärvsarbeta.

Till ledarredaktionen: Det finns också en skarp gräns mellan politik och ordbajseri. Om ledarredaktionen har någon känsla för denna gräns är oklart, men dagens ledarsida talar sitt tydliga språk.